Když chcete být zdravější, zaměříte se na zdravou stravou a pravidelný pohyb. Úplně stejný efekt má ale na vaše zdraví i kvalita partnerského vztahu.

Podle Českého statistického úřadu se ženatí muži v ČR dožívají v porovnání se svobodnými o 8,5 roku déle, vdané ženy o 6 let. To je částečně způsobeno selekcí lidí, kteří do manželství vstupují: zdraví lidé jsou atraktivnější, a tak je pravděpodobnější, že do manželství vstoupí. Zároveň ale výzkum potvrzuje, že má kvalita partnerského vztahu přímý dopad na zdraví. Ukázalo se to např. ve výzkumu americké psychiatrině Kiecolt-Glaserové, který probíhal následovně. Pozvali si heterosexuální páry do nemocnice, oběma udělali na ramenou vakuovou pumpou puchýře a pozorovali je při jejich rozhovoru o nějakém konfliktním tématu. Těm párům, kteří se k sobě chovali nepřátelsky, se pak půchýře hojily 60% rychlostí oproti těm, kteří byli v té interakci na sebe milí. Naše prožívání má tedy opravdu přímý vliv na schopnost těla se regenerovat. Vedle imunity má dobré partnerství pozitivní vliv ale i na fungování srdce, pravděpodobnost přežití v případě onemocnění rakovinou nebo nižší výskyt duševních onemocnění – a to zejména deprese. Proč tomu tak je?

Photo by James Hose Jr on Unsplash

Po svatbě se stáváme zodpovědnější vůči svému zdraví, chodíme např. častěji na preventivní prohlídky nebo méně pijeme alkohol. Říká se tomu ochranná funkce manželství. Pozitivní efekt na srdce a imunitu je pravděpodobně způsoben naší lepší schopností zvládat s tím druhým stres. Naopak nefunkční vztah je pro nás neustálým zdrojem napětí, který vede k další zátěži srdce a cév. Vzpomeňte si třeba, jak vám naposledy bušilo srdce při hádce, a jak dlouho jste se cítili špatně, když se vám nepodařilo usmířit se.
Takže vedle sportu a zdravého oběda si od příštího týdne naplánujte i nějakou tu péči o váš vztah. Budete tak žít dlouho, navíc po boku někoho, z koho vás nemůže trefit šlak.

PhDr. Petr Kačena - psycholog a párový terapeut